Újra működik a berettyóújfalui tejporgyár
Újra működik a berettyóújfalui tejporgyár

Felvidéki magyarok indítják újra a berettyóújfalui tejporgyárat. Az 1957-ben üzembe helyezett Berettyóújfalui Tejporgyár a Hajdútej Rt. gyáregységeként tevékenykedett. A Bihari kistérség egyik legfontosabb gazdasági intézménye volt és a környék valamennyi települését ellátta termékeivel. Mivel a fejlesztésekhez felvett nagy összegű devizahitelt a tulajdonosok nem tudták visszafizetni, ezért a gyár felszámolás alá került. Szerencsére csak pár éves kényszerű leállás következett be és nem egy végleges megszűnés.

Az egykori tejporgyárat idén március 13-án vásárolták meg az új tulajdonosok, egy felvidéki testvérpár.Ezt követően rögtön megkezdték az átalakítási munkálatokat. Ebben az évben még németországi sűrített tejből készítik a sovány tejport, de jövőre már tejet vásárolnak fel a környékbeli gazdáktól, valamint Szlovákiából és azt dolgozzák fel. A sovány tejport kínai és orosz piacokon értékesítik, míg hazai üzletláncokba - Spar, Coop - júniustól instant termékeket: kakaóport és kávé krémport szállítanak. A fejlesztések végén joghurtot, sajtot és egyéb tej alapú funkcionális élelmiszereket is gyártanak majd a berettyóújfalui gyárban.

Jelenleg 20 alkalmazottjuk van, számuk augusztusra 47-re emelkedik, jövőre pedig, miután megkezdődik a tejfelvásárlás, 120 embernek biztosít munkalehetőséget az üzem. A Berettyóújfalui Tejporgyár tervezett éves árbevétele 6 milliárd forint mondta el Galló Ferenc a Berettyóújfalui Tejporgyár Kft. ügyvezető igazgatója.

(MTI)

Vélemények