Norvég Alap segíti az Univer bővítését
A Norvég Alap is segít az Univer termelésfejlesztésében

Az Univer Product Zrt. Kecskeméten sajtótájékoztatón közölte: az október végéig megvalósuló projektje révén megújítja paradicsomfeldolgozó egységeit. Reményeik szerint a beruházás segíti a munkaerő megtartását, új partnerek bevonását a termelésbe és hozzájárul az országszerte leépült paradicsomfeldolgozó-kapacitások újraépítéséhez.

A teljes költségvetésből közel 1,2 milliárd forintot költenek környezettudatos fejlesztésekre, amelyekhez a Norvég Alap 453,4 millió forint támogatást nyújtott. A beruházási összeg többi részét technológiai korszerűsítésre, a jelenleg évente 50 ezer tonnás paradicsomfeldolgozó-kapacitás megduplázására, valamint a magas használati értékű paradicsomsűrítmény előállításához szükséges feltételek megteremtésére fordítják.

A kecskeméti élelmiszeripari vállalkozás azért döntött a bővítés mellett, mert a magyar termelők ma már az etalonnak számító 80 tonnás olasz átlagot is meghaladó, 100-120 tonnás hektáronkénti hozamokra képesek.

A vállalat 581 dolgozót foglalkoztat és termeltetőként további 250-300 családnak biztosít megélhetést. Míg 2013-ban 20 600 tonna paradicsomot dolgoztak fel, addig az idén 44 350 tonnát terveznek és 2015-ben szeretnék elérni a 100 000 tonnát. A sűrítmény egyharmadát belföldön, kétharmadát elsősorban német, lengyel és horvát exportpiacokon értékesítik. A teljes mértékben magyar tulajdonú Univer Product Zrt. székhelye Kecskeméten található, ezen kívül 5 telephellyel rendelkezik. Éves nettó árbevétele 2013-ban 16,67 milliárd forint volt.

MIT

Vélemények