Külföldi tulajdonú pékséget büntettek
Több milliós bírság egy külföldi tulajdonú pékségnek

A NAV mai nap az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "sorozatos és súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak" egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz. A NAV több forrásból is értesült a pékség szabálytalan működéséről, ezért társhatóságokkal - például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a megyei kormányhivatalokkal együtt - több alakalommal vizsgálták a tevékenységét.

Bár a közlemény nem nevezi meg az érintett céget mégis az feltételezhető, hogy albán tulajdonú vállalkozásról lehet szó. Az elmúlt években több száz albániai eredetű péküzem jött létre Magyarországon, ami jelentős konkurenciát teremtett a hazai eredetű vállalkozásoknak és nagyban rontották a szakképzett magyar pékek elhelyezkedési lehetőségeit.  Már 2012-ben sajtónyilvánosságot kapott az albán pékségek látványos előretörése, amely mögött nem megengedett foglalkoztatási és adózási gyakorlatot gyanítottak a hazai versenytársak. Feltűnő volt, hogy miközben sok száz hazai péknek nem jutott munka ezek a vállalkozások azzal az indokkal, hogy albán nyelvet beszélő pékeket keresnek minden nehézség nélkül tudták beléptetni a balkáni munkavállalókat.

Jó két évnek kellett eltelnie, hogy a hatóságok megtegyék az első komoly lépéseket. Kérdés azonban, hogy ez a büntetés mire lesz elegendő. 

Az ellenőrzésen öt régió revizorai vettek részt, és összesen 170 ellenőrzést végeztek, aminek több mint a negyede valamilyen szabálytalanság megállapításával végződött. A NAV munkatársai ellenőrizték a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését, a pékáruk alapanyagainak beszerzési forrásait, a próbavásárlások során pedig azt vizsgálták, hogy a cég teljesíti-e az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeit.

A társasághoz tartozó jelentős köztartozást felhalmozó üzletekben délután megkezdődött a végrehajtás is, amit az online pénztárgép adattárházban található forgalmi adatok nagyban megkönnyítettek, ugyanis az aktuális készpénzállományról is képet kaptak a NAV munkatársai. Az ellenőrzést végző munkatársak mintegy 1,7 millió forint készpénzt, valamint több mint 50 millió forint értékű ingóságot foglaltak le az üzletláncnál. Az akció eredményei szükségessé teszik az utólagos ellenőrzéseket, amelyek kiderítik majd az eltitkolt bevételeket és az ezekből adódó adókülönbözetet.

A NAV tájékoztatása szerint az elvégzett 170 ellenőrzés több mint negyede valamilyen szabálytalanságot állapítottak meg, a mulasztási bírság összege várhatóan meghaladja a 4,5 millió forintot, valamint két üzletben, be nem jelentett munkavállaló foglalkoztatása és igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt 12 napos üzletzárás várható.

Forrás: MTI

 


Vélemények