Háztáji sertéshús az Auchanban
Háztáji sertéshús az Auchanban

Több mint 40 alföldi gazda együttműködésével létrejött háztáji sertéshús program célja az, hogy a hagyományos sertéstartási tapasztalatot ötvözve a jelenlegi élelmiszerbiztonsági előírásokkal kiváló minőségű húst állítsanak elő. Az előrecsomagolt termékeken elhelyezett QR-kód segítségével a vásárló megtudhatja, melyik gazdától, milyen úton kerül az asztalára a sertéshús.

Az összefogás eredményeként újabb minőségi magyar élelmiszerrel gazdagodik a hazai áruházi élelmiszer-választék. Az áruházlánc és a gazdák közösen kerestek olyan megoldást, amellyel a kor követelményeinek is megfelelve jó minőségű sertéshúst lehet előállítani és az asztalra tenni. A nyomon követhetőség a vásárlók számára biztonságot ad, egyben lehetőséget arra, hogy megismerjék a termelő nevét. A fogyasztó ezzel egy személyhez, egy adott tájhoz tudja kötni, amit vásárol.

Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója a program fő céljai közé sorolta a magas minőségű termékek kínálatát, a termékek nyomon követhetőségét, valamint a tenyésztők számára biztosított megélhetést. Jelezte, hogy a következőkben szeretnék emelni a mennyiséget, növelni a bevont gazdák számát, valamint bővíteni a termékek körét bárány- és marhahússal. Hasonló programot szeretnének kifejleszteni a zöldség és a gyümölcs területén is. A programban pontosan meghatározták, milyen állatfajokat lehet tenyészteni, milyen körülmények között kell az állatokat tartani, milyen összetételűnek kell lennie a takarmánynak. A nyolcvan százalékban gabona alapú takarmány nem tartalmazhat génmódosított összetevőt. Jelenleg évente háromezer sertést vesznek át, egy gazdától legfeljebb száz állatot, de növelni tervezik a mennyiséget.

Szendrei Imre tenyésztő a programmal kapcsolatban azt emelte ki, hogy az átvétel és a fizetés biztonságát adja az a gazdáknak.

 

(MTI)

Vélemények