Felföldi talpra állt
Felföldi talpra állt, de még nincs vége a harcnak

Fleföldi Édesipari Kft. székháza

Felföldi József debreceni üzletember, a több mint száz munkavállalót foglalkoztató Felföldi Édességgyártó Kft. tulajdonosa 1997-ben fejlesztett ki a tej ízesítésére képes szívószálat. Ezzel az innovációval óriási sikereket ért el a piacon. Azonban pár év múlva az ausztrál Unistraw egy hasonló termékkel lépett elő. Majd több országban is beperelték Felföldi cégét amiatt, hogy az ellopta a találmányukat.

A magyar bíróság a 2007-ben elindult perben az ausztráloknak adott igazat. Ítéletükben három évre eltiltották a gyártástól a debreceni céget, sőt kötelezték, hogy a megszerzett üzleti partnerek adatait és a teljes logisztikát adja át. A következő évben azonban fordulattal kecsegtető bírósági döntés született Düsseldorfban. A német bíróság különbözőnek találta a két terméket, és elutasította a Unistraw védjegybitorlás megállapítása iránt indított keresetét. Megállapította azt is, a Felföldi Kft. már 2000-ben bemutatta termékét a kölni szakmai vásáron, tehát azzal már azelőtt jelen volt az európai piacon, mielőtt a Unistraw egyáltalán védjegybejelentést tett volna. Ezt követően az európai uniós védjegyhivatal végül 2010 augusztusában úgy döntött: visszaható hatállyal törölni kell a Unisrtaw védjegyét.Mindez azonban nem módosított a magyar bírósági döntést.

Felföldi ezt követően a Magyar Állammal szemben a strasbourgi bírósághoz fordult. Azt szeretné elérni, hogy az őt ért több milliárdos kár, amit az állam okozott a helytelen ítéletével, térüljön meg. Az ausztrál cég közben eltűnt Európából. A Bors mostani értesülése szerint egyenlőre annak sincs sok esélye, hogy a Unistraw fizessen.

Felföldi és cége megint sikeres, de mennyire juthatott volna, ha 2007-ben számára itthon kedvező ítélet születik?

Vélemények